Preskoči učitavanje

Saopštenje za javnost u vezi rezultata postignutih na Petzen Trophy (AUT) 2019

Kao granski sportski savez za sportsko penjanje na veštačkoj steni u Srbiji, nalazimo za potrebu da informišemo javnost u Srbiji u vezi sportskog penjanja na veštačkoj steni, takmičenja i rezultata, a sa ciljem da smanjimo nivo dezinformacija i nagađanja o ovom novom olimpijskom sportu i tako sačuvamo kredibilitet Saveza i samog sporta kod nas.

Naime, zvanična međunarodna penjačka federacija je IFSC i ona je jedina nadležna za organizaciju Evropskih i Svetskih Kupova, kao i Evropskih i Svetskih prvenstava u kategorijama juniora i seniora. Juniori se takmiče sa navršenih 14 godina, a seniori mogu početi sa navršenih 16 godina.

Druga po značaju su takozvana takmičenja “under 14”, to jest takmičenja po godinama ispod juniorskih i seniorskih. Neka od njih su “Color Cup”-IMST (AUT), “Junior Rock”-ARCO (ITA) i regionalna Kup takmičenja kao što je “Petzen Trophy”.
Poslednji pomenuti, “Petzen Trophy” spade u grupu takmičenja Regionalnog Kupa (iRCC), koji se organizuje na područiju Alpe-Adria zemalja (Italija, Slovenija, Austrija, Mađarska…). Na navedenom turniru osnovne kategorije su “under 16”, a postoji kategorija od H16 godina na dalje bez ograničenja.

Sve prethodno napisano je u cilju razjašnjenja vesti koje su se pojavile pre nekoliko dana u Srbiji a tiču se rezultata koje je postigla takmičarka Srbije Nora Bognar na takmičenju “Petzen Trophy”. Tom prilikom je ovo takmičenje predstavljeno kao “Evropski Kup”, što je kao što se iz prethodnog vidi, očita greška.

Istine radi, Nora Bognar je juniorska reprezentativka Srbije i uz pomoć Saveza već 3 godine nastupa na juniorskim IFSC kupovima. Savez podržava sve takmičare iz Srbije koji postignu rezultat na domaćem prvenstvu, a nakon toga na juniorskim IFSC takmičenjima u koje spadaju Evropski i Svetski juniorski i seniorski Kupovi, a tek onda na Evropskim i Svetskim Prvenstvima. Za potvrdu ovih rezultata postoji zvanična i javna tabela na sajtu IFSC.

Na kraju, još jedanput napominjemo da Sportsko-penjački savez Srbije nema nikakve veze sa pogrešno interpretiranim navodima u medijima o uspehu Nore Bognar na “Petzen Trophy” - iRCC regionalnom takmičenju, a predstavljenom kao “Evropski Kup”, niti je Savez bilo ko kontaktirao za proveru ove vesti pre njenog objavljivanja.

Nori Bognar i ŽPK “Spartak” iz Subotice čestitamo na ostvarenom rezultatu na iRCC Kupu “Petzen Trophy”. Ovaj rezultat svakako doprinosi razvoju i popularnosti sportskog penjanja na veštačkoj steni u Srbiji.

Podelite: