Preskoči učitavanje

Srednje-evropsko juniorsko prvenstvo u sportskom penjanju , Budimpešta, 10.-12.06.2022

Srednje-evropsko juniorsko prvenstvo u sportskom penjanju , Budimpešta, 10.-12.06.2022

U Budimpešti je 2. vikenda juna od petka 10. do nedelje 12. juna, održano takmičenje čiji je pokrovitelj bilo Ministarstvo inostranih poslova Mađarske i sam kabinet premijera države. U pitanju je bilo regionalno takmičenje Srednje-evropski kup za juniore u sportskom penjanju, na kome je učešće uzelo 90 takmičara, predstavnika 5 zemalja: Češke, Slovačke, Rumunije, Srbije i domaćina, Mađarske. Samo takmičenje je održano u monumentalnom penjačkom kompleksu MAG47 u Budimpešti, u disciplinama težinsko i brzinsko, a opšti je utisak da su penjački smerovi bili odlično pripremljeni i da su kao takvi bili ozbiljan izazov takmičarima.

Sve pohvale i velika zahvalnost ide domaćinu Planinarkom sportsko penjačkom savezu Mađarske i predsedniku Kevago Karolju, te Danijelu Đurti, višem savetniku ministra Ministarstva spoljnih poslova i ekonomije Mađarske, na podršci i dobroj organizaciji jednog ovakvog takmičenja koje je okupilo regionalne sportiste. Treba istaći da su domaćini obezbedili hotelski smeštaj i pun pansion za 90 učesnika takmičenja, što je pored penjačkih stvorilo dobre uslove u kompletu za takmičenje i druženje među decom iz različitih zemalja s obzirom da su svi bili smešteni na istom mestu.

Prvog dana takmičenja u disciplini težinsko penjanje, nastupale su kategorije J, JA, JB ( Juniori, Juniori A, Juniori B). Među našim takmičarima to su bili Veljko Ljubojević (JA), Dejan Marko (JB), Lena Kojadinović (JB) i Katarina Jovanović (JB). Veoma teški smerovi sačekali su naše takmičare, koji su zahtevali visok nivo spremnosti, ponajviše snage, tako da je u ove 3 kategorije ukupno bilo svega nekoliko topova. Najbolji rezultat prvog dana takmičenja, što se tiče naših takmičara, ostavario je Veljko Ljubojević plasiravši se u finale, da bi zadovoljavajućim nastupom u istom došao i do 3. mesta i bronzane medalje. Dejan Marko zauzeo je 13. mesto, Lena Kojadinović takođe 13. i Katarina Jovanović 10. mesto.
Drugog dana takmičenja takođe u disciplini težinsko penjanje, imali smo 8 predstavnika u kategoriji K (Kadeti). Pored ponovo zahtevnih smerova naši takmičari, naročito u ženskoj kategoriji, na žalost usled velike treme nisu pokazali sav svoj potencijal. Jana Bojanić je zauzela 5. mesto, Anja Cvrković 7., Darina Žikic 8., Raffai Kira 14. i Višnja Mazalica 17. mesto. U muškoj kategoriji najbolji medju našim takmičarima bio je Damjan Rapić, zauzevši 7. mesto. Odmah za njim bio je Aleksandar Rašic na 8. mestu, dok je Maksim Purlija zauzeo 10. mesto.
Treba istaći da je ovo još jedan značajan korak u smislu sakupljanja iskustva naših mladih penjača, koji su pokazali da im je isto preko potrebno kako bi kroz ovakve i slične akcije stekli više samopouzdanja, manje treme i kako bi nakon toga mogli da ispolje svoj puni potencijal.

Podelite: