Istorijat

Sportsko penjački savez Srbije (SPSS), je nacionalni granski sportski savez u oblasti sporta, formiran kao udruženje građana, koga sačinjavaju klubovi kao osnivači. Formiran je 1998 godine u Beogradu, a 2009. godine se ujedinio sa regionalnim Vojvođanskim Savezom i formirao Ujedinjenu sportsko-penjačku federaciju Srbije. Od 2014. godine savez funkcioniše pod novim promenjenim nazivom – Sportsko penjački savez Srbije, skraćeno SPSS.

SPSS je savez granskog karaktera za sport koji se zove sportsko penjanje na veštačkoj steni. Kao granski nacionalni savez, SPSS je član Sportskog Saveza Srbije i Međunarodne sportsko-penjačke asocijacije – IFSC i kao takav je prepoznat i finansiran iz budžeta Republike Srbije od strane Ministarstva omladine i sporta.
Članovi ovog saveza su svi klubovi koji podnesu pristupnicu za članstvo u SPSS i ispune uslove propisane Statutom SPSS kao najvišim pravnim aktom. Sportsko penjački savez Srbije je udruženje koje za cilj ima popularizaciju i promociju sportskog penjanja na teritoriji na kojoj deluje. U tom smislu SPSS je dužan da obezbeđuje i potpomaže svoje članice u stvaranju uslova i infrastrukture za obavljanje ove sportske discipline u skladu sa standardima. Savez je dužan da donese Statut i pravilnike u skladu sa zakonima SR Srbije u oblasti sporta i međunarodnim pravilnicima koji definišu ovu sportsku disciplinu. Takođe, u cilju razvoja ovoga sporta, SPSS je dužan da učestvuje i organizuje seminare čiji je cilj usavršavanje sportskih stručnjaka svih vrsta u ovoj grani sporta i podizanje kvaliteta takmičenja na viši nivo. SPSS je dužan, da u skladu sa materijalnim mogućnostima, podrži odlazak sportista, klubova članica, na međunarodna takmičenja za koja organi Saveza utvrde da su od značaja, a na kojima se ti sportisti takmiče pod zastavom Srbije.

Kao jedan od ključnih zadataka Sportsko penjačkog saveza Srbije jeste popularizacija i omasovljenje ovog sporta među mlađom populacijom, školskom decom i omladinom i na taj način približavanje ovog sporta i njegovo upoznavanje sa širom javnosti. U skladu sa ovim, zadatak SPSS je praćenje trendova i propisa iz domena ovoga sporta na međunarodnom nivou i u zemljama u okruženju, gde je ovaj sport znatno popularniji.
Savez je organizator državnog prvenstva Srbije u sportskom penjanju na veštačkim stenama – „Šampionata Srbije“ u svim zastupljenim disciplinama, kao i organizator međunarodnih takmičenja, kupova i revijalnih takmičenja u ovome sportu u Srbiji.